Een hoge werkdruk: hoe ga je daarmee om?

werkdruk

Werkdruk is een veelbesproken onderwerp waar de meeste mensen weleens mee te maken hebben. Je werkgever verlangt (te)veel van je, collega’s vallen uit door ziekte of je neemt zelf veel hooi op je vork. Bij een hoge werkdruk krijg je al snel last van klachten als hoofdpijn en vermoeidheid. Het kan zelfs leiden tot een burn-out. Hoe ga je om met werkdruk? Wat is de beste aanpak? In dit blog bespreek ik de verschillende manieren waarop je met werkdruk om kunt gaan, zodat weer met plezier naar je werk gaat.

Erken het probleem

Het erkennen van het probleem is het begin. Soms zie je werkdruk niet eens als een probleem, maar als iets wat er nou eenmaal bij hoort. Een hoge werkdruk kan echter leiden tot stress, een burn-out of andere mentale en fysieke problemen. Het is daarom belangrijk om de symptomen van werkdruk te herkennen en er iets aan te doen. Dit zijn de meest voorkomende symptomen bij een hoge werkdruk:

  • vermoeidheid
  • snel geïrriteerd raken
  •  concentratieproblemen
  • slecht slapen, angst of paniek
  • moeite met ontspannen

Als je deze symptomen herkent, wil dat niet meteen zeggen dat je een burn-out hebt, maar is het belangrijk om je werkdruk aan te pakken. Probeer de oorzaak te achterhalen wat jou zoveel stress / werkdruk oplevert. Is dat bijvoorbeeld het gebrek aan pauzes, de lange werkdagen of de slechte communicatie tussen collega’s?

Geef je grenzen aan

Het is belangrijk om je grenzen aan te geven. Dit is niet altijd makkelijk, zeker als je in een baan zit waar je veel verantwoordelijkheid hebt en de verwachtingen hoog zijn. Misschien ben je wel bang om een promotie mis te lopen of je baan te verliezen als je een keer “nee” zegt? Zeg je altijd en overal volmondig ‘JA” op, dan gaan mensen al snel over je grenzen heen. Wees duidelijk over wat je wel en niet wilt doen en wat je prioriteiten zijn. Wees hierin consequent, anders wordt je niet serieus genomen.

Zorg voor structuur

Een goede organisatie van je taken, zorgt vaak voor een vermindering van de werkdruk. Maak een plan waarin je stap voor stap je taken uitvoert. Op deze manier voorkom je dat je overbelast raakt. Verder is het belangrijk om je prioriteiten te stellen en je taken te verdelen in kleinere taken. Heb je een groot project? Verdeel deze dan in kleinere, haalbare doelen die je iedere week kunt afmaken. Dit voelt minder zwaar dan wanneer je alles in één keer probeert te doen. Heb je echt te veel aangenomen, kijk dan of je het project tijdelijk kan pauzeren, een deel kan uitbesteden of bespreek de tijdsdruk met je leidinggevende.

Neem regelmatig pauzes

Het nemen van een goede pauze wordt regelmatig onderschat. Even achteroverleunen in je stoel, is geen pauze houden. Vaak nemen we korte pauzes of helemaal geen pauze. Juist deze breaks van werk zijn belangrijk om tot rust te komen en je hoofd leeg te maken. Het beste is om buiten een wandeling te maken, dan heb je meteen je dagelijkse portie beweging. Blijf je binnen? Voer een gezellig gesprek met collega’s (niet over dat project waar je over aan het stressen bent!) of orden je gedachten door een paar minuten te mediteren. Zet je telefoon uit en laat je gedachten dwalen. Probeer je werk niet mee naar huis te nemen, want anders lig je ‘s avonds nog steeds te piekeren. Lees een boek, relax in een warm bad of luister naar je favoriete muziek.

Doe dingen waar je energie van krijgt

Je leeft niet om te werken, je werkt om te leven. Zo zijn er nog genoeg leuke dingen buiten je werk om. Denk aan een hobby, sporten of vrijwilligerswerk. Waar krijg jij energie van? Streef naar een goede balans tussen je werk en privéleven. Werkdruk heeft vaak invloed op je humeur, dat wordt er niet beter op. Je vrienden, partner of gezin zijn hier uiteindelijk ook de dupe van. Wacht daarom niet te lang met het verminderen van werkdruk.

Vind je het lastig om met werkdruk om te gaan? Het is helemaal niet erg om hulp te vragen. Middels coaching help ik jou om je grenzen aan te geven. Samen kijken we wat voor jou het beste werkt. Op naar een leven in balans! Mail naar info@massagepraktijkhavelte.nl of bel 06-57219408.

Delen:

Facebook
Twitter
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Heb je pijnklachten, stress of andere onverklaarbare klachten, neem dan contact met mij op. Samen kijken we wat de mogelijkheden zijn.