De voordelen van een manuele lymfedrainage

Lymfedrainagemassage

Heb jij last van vochtophoping, huidklachten, stress of vermoeidheid? Dan is een manuele lymfedrainage misschien een goede oplossing. Met deze speciale massagetechniek wordt de vochtdoorstroming bevordert en vochtophopingen verwijderd. Enkele resultaten daarvan zijn een goede immuniteit, minder stress en een betere hormoonbalans. In dit blog vertel ik je hoe het lymfevatenstelsel werkt, wat een manuele lymfedrainage is en wat de voordelen daarvan zijn.

Hoe werkt het lymfevatenstelsel?

Door ons hele lichaam ligt een netwerk van dunne lymfevaten. Je kunt het zien als de riolering / het afvoersysteem van je lichaam. De lymfe voert de eiwitten, afvalstoffen en het vocht af uit het weefsel. Door de lymfevaten stroomt een vloeistof vol met witte bloedlichaampjes, die voornamelijk zorgen voor een goede afweer. In het lymfevatenstelsel zitten meerdere lymfeklieren en knopen. Dit zijn een soort filters ter grote van een erwt, waarin cellen eventuele bacteriën, virussen en giftige stoffen tegenhouden en vernietigen. Lymfeklieren liggen vooral in de hals, aan het sleutelbeen, onder de oksels, in de buikholte en in de liezen. Als het lymfevocht minstens één lymfeklier is gepasseerd, komt het weer in de bloedbaan terecht.

Wat is manuele lymfedrainage?

Dit is een massagetechniek waarbij de beweeglijkheid en functie van het lymfvatenstelsel wordt gestimuleerd en geactiveerd. Door middel van zachte, ritmische bewegingen, opent het netwerk van lymfevaatjes, waardoor vocht en afvalstoffen versneld worden afgevoerd. In plaats van de handen, kunnen er ook cups worden gebruikt. Cupping is een massagetechniek waarbij er met cups wordt gewerkt die vacuüm zuigen op je huid. Door het cuppen komen er afvalstoffen vrij, die vervolgens door de drainage worden afgevoerd. Een manuele lymfedrainage oefent iets minder druk uit op de spieren dan cupping. Bij de meer gevoeligere gebieden is een manuele behandeling vaak fijner.

“Manuele lymfedrainage betekent: manueel = met de handen en drainage = draineren / afvoeren van overtollig vocht.”

De voordelen van manuele lymfedrainage

Bij een manuele lymfedrainage wordt de lymfecirculatie gestimuleerd en versneld. Het is normaal als je na een lymfedrainage meer moet plassen. Soms voel je een lichte tinteling in het behandelde gebied. Het resultaat is persoonlijk, maar vaak merk je vanaf de eerste behandeling al resultaat. Deze vorm van masseren reinigt en stimuleert het hele lichaam en verbetert de doorbloeding en weerstand. Je ervaart een ontspannend effect en je huid gaat er gezonder uitzien. Het is een echte detox voor je lichaam en huid, van binnen en buiten. Nog even de voordelen van een manuele lymfedrainage op een rijtje:

• normaliseert de huidspanning
• reinigt van binnenuit, versnelde afvoer van toxische afvalstoffen
• bevordert de lymfestroom
• zorgt voor minder vermoeide benen / armen
• geeft een ontspannen gevoel
• stimuleert de vernieuwing van de huid
• versterkt het immuunsysteem

Lymfoedeem behandelen

Wanneer een deel van het lymfestelsel beschadigd raakt, kan er lymfoedeem ontstaan. Bijvoorbeeld door een operatie, bestraling of een infectie. Doordat het lymfevocht wordt vastgehouden of geblokkeerd, zwelt een bepaald lichaamsdeel op. Het begint vaak met spanning in de huid bij voeten, enkels, armen, benen, heupen of knieën. Met een manuele lymfedrainage worden blokkades verholpen en het overtollige vocht afgevoerd. De pijn wordt minder en de beweeglijkheid neemt weer toe.

Tip: zelf de lymfestroom bevorderen? Regelmatig bewegen helpt, net als een goede buikademhaling en temperatuurstijgingen zoals tijdens een saunabezoek.

Al dat extra vocht in je lichaam is geen pretje. Door regelmatig een massage te nemen, verminderen je klachten al snel. Wil je een lymfedrainage massage inplannen of heb je nog vragen? Mail naar info@massagepraktijkhavelte.nl of bel 06-57219408.

Delen:

Facebook
Twitter
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Heb je pijnklachten, stress of andere onverklaarbare klachten, neem dan contact met mij op. Samen kijken we wat de mogelijkheden zijn.