De zwangerschap is een mooie periode, een klein wonder groeit in je buik. Maar wat als je last hebt van rugpijn, zware benen of vermoeidheid? Door de groei van je buik, het toenemende gewicht, veranderingen in houding en het zwaartepunt kunnen ongemakken ontstaan. Hoe kun je deze ongemakken tijdens je zwangerschap voorkomen of verlichten? Een zwangerschapsmassage kan de klachten verminderen. Hoe dat precies werkt en wat de voordelen zijn, vertel ik je in dit blog.
Wist je een zwangerschapsmassage een positief effect heeft op je slaap? Ook vermindert het klachten als rugpijn, stress en minder complicaties tijdens de bevalling.
Hoe werkt een zwangerschapsmassage?
Bij een zwangerschapsmassage wordt er rekening gehouden met het lichaam van een zwangere vrouw. Dit betekent dat er zachtaardige technieken worden gebruikt, speciaal afgestemd op de veranderingen van je lichaam. De focus ligt op de benen, rug, voeten en banden. Ik maak gebruik van een hydrowave kussen, een met warm water gevuld kussen. Een heerlijk alternatief als het liggen op de buik niet meer comfortabel is. Hierop lig je op je rug of zij, waarbij de warmte voor extra ontspanning zorgt.
De voordelen van een zwangerschapsmassage
Een zwangerschapsmassage richt zich op ontspanning, een fitter gevoel en verlichting van klachten die vaak voorkomen bij een zwangerschap. Het verbetert de doorbloeding, waardoor er meer zuurstof en voedingsstoffen beschikbaar komen. Niet alleen jijzelf, maar ook de baby wordt rustig van de aangename bewegingen. Daarnaast zorgt een zwangerschapsmassage er voor dat je stilstaat bij alle veranderingen in je lichaam. Even terug naar jezelf en bewust je zwangerschap ervaren. Een zwangerschapsmassage heeft veel voordelen:
• verhoogt je mentale gezondheid
• vermindert stress
• verbetert je slaap
• verlicht pijnklachten
• zorgt voor een betere vochtafdrijving
• verbetert je bloedcirculatie
• versterkt je weerstand
• verkleint de kans op een vroeggeboorte
• lagere kans op complicaties
Wanneer kan een zwangerschapsmassage?
Als je zwanger bent, verandert er veel in je lichaam. Tijd voor jezelf nemen is dan extra belangrijk. De meeste zwangere vrouwen ervaren in de eerste drie maanden klachten als hoofdpijn, misselijkheid en vermoeidheid. Vanaf de vierde maand van de zwangerschap ontstaan er regelmatig beenkrampen en rugklachten. Vooral in de laatste periode van de zwangerschap krijgen veel vrouwen fysieke klachten. Dit kan zich uiten in pijn bij het bekken, de rug, schouders en nek.
Al deze klachten zorgen voor stress in je lichaam, niet fijn voor jou en je baby. In welk stadium van je zwangerschap je ook zit, regelmatig een massage nemen, verlicht je klachten. Je wordt rustiger en ontspant. Dit heeft niet alleen een gunstig effect tijdens de massage, maar gedurende je gehele zwangerschap én tijdens de bevalling.
Massage na de bevalling
Na de bevalling heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen, dit duurt soms wel 9 maanden. Een massage ondersteunt het herstelproces. Met een speciaal aangepaste techniek behandel ik de – door de zwangerschap – uitgerekte spieren en weefsels. Een postnatale massage richt zich vooral op de heupen en buikspieren. Het stimuleert de bloedsomloop, waardoor je lichaam sneller voorzien wordt van de benodigde zuurstof en voedingsstoffen. Ook helpt het je hormoonspiegel weer in balans te brengen.
Ben jij zwanger en ervaar je klachten? Wil je een ontspannen zwangerschap en zoveel mogelijk genieten? Boek dan nu een massage. Mail naar info@massagepraktijkhavelte.nl of bel 06-57219408.