Thuiswerken, doe het goed en voorkom klachten.

Vanaf het begin van de coronacrisis in Nederland, wordt er vanuit de overheid op aangedrongen om, daar waar het kan, zo veel mogelijk thuis te werken. In het begin leek dit advies niet al te lang nodig te zijn maar inmiddels weten we dat dit advies nog altijd geldt. Ook in de laatste persconferentie liet Premier Rutte weten dat thuiswerken nog altijd dringend wordt geadviseerd. Hiermee beperk je het aantal reisbewegingen waardoor de kans op overdracht van het Covid 19 virus wordt beperkt.

Thuiswerken, het klinkt allemaal mooi, lekker vanuit de “luie stoel” aan het werk: laptop op schoot, muis op de leuning van de stoel en de benen op tafel. Hoe mooi kan het zijn.

Niets is echter minder waar. Cijfers van bedrijfsartsen laten een toename van klachten aan nek, rug en schouders zien, die rechtstreeks zijn toe te wijzen aan het thuiswerken. Niet het werk op zich, maar meer de houding.

Op kantoor zorgt de werkgever voor een ergonomisch verantwoorde werkplek, althans zo zou het moeten zijn. In de meeste gevallen is dat ook wel zo.
Thuis is dat echter heel anders. Daar zitten we bv op een keukenstoel bij de keukentafel. Die zijn niet geschikt om langdurig aan te werken. Ook de meeste bureaus van de meubeldiscounters zijn niet het meest geschikt om langdurig aan te werken. Datzelfde geldt ook voor bureaustoelen die va die kanalen zijn aangeschaft.
Wil je weten of je de juiste zithouding aan kunt nemen om ze ergonomisch verantwoord mogelijk te werken? Kijk dan eens naar onderstaand plaatje.

De belangrijkste dingen die uit de afbeelding zijn te halen zijn deze:

1. Zorg dat de hoek tussen je onderbeen en bovenbeen 90 graden bedraagt. In de ruimte tussen je knieholte en de voorrand van de zitting zouden 3 a 4 vingers moeten passen.
2. De hoek van je arm moet ook 90 graden zijn, wanneer je de armen op de leuning van je stoel laat rusten. Verstel je armsteun tot je arm de hoek van 90 graden maakt. De armsteun behoort ongeveer 1,5cm boven het bureaublad uit te steken.
3. De diepte van je bureau zou 80cm moeten bedragen, de hoogte instelbaar tussen 62 en 82cm. Dit geld voor een in hoogte verstelbaar bureau. Heb je een vast bureau, dan zou de werkhoogte tussen 74 en 76cm moeten zijn.
4. De minimale afstand tussen je oog en het beeldscherm moet 50cm bedragen waarbij de bovenrand van beeldscherm op ooghoogte zou moeten zijn.
5. De hoogte van de bureaustoel moet instelbaar zijn tussen 39 en 51cm.

Werkgevers hebben de mogelijkheid om je financieel te ondersteunen met goed meubilair. Sommigen stellen meubilair beschikbaar om thuis te werken, anderen doen het door middel van belastingvoordeel bij de aanschaf van goed meubilair. De belastingdienst of je werkgever kan je daar meer over vertellen.

Mocht je ondanks alles toch klachten hebben die met een verkeerde werkhouding te maken hebben, zoals nek-, rug- of hoofdpijn, dan zou een Atlas of Atlas-Lumbaal massage verlichting kunnen bieden.
Dit is een korte massage waarbij het lichaam wordt aangezet tot het zelf herstellen van de onjuiste houding.
Nieuwgierig geworden of heb je klachten? Neem gerust contact op met mij. Dat kan via WhatsApp, of via de contactformulier.

Massagepraktijk Havelte, waar u ook voor thuiswerk gerelateerde klachten in goede handen bent.

Delen:

Facebook
Twitter
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Heb je pijnklachten, stress of andere onverklaarbare klachten, neem dan contact met mij op. Samen kijken we wat de mogelijkheden zijn.