Stress verminderen? 5 eenvoudige tips die echt helpen

stress verminderen

Stress is een groot probleem waar we tegenwoordig allemaal mee te maken krijgen. Niet alleen op werk, maar ook privé. De tijd vliegt en voor je gevoel zitten er niet genoeg uren in een dag. Een avondje rustig op de bank zitten komt weinig voor, want je hebt nog zoveel dingen te doen. Ben jij je bewust van het effect wat stress op je lichaam heeft? Doe je er niets aan, dan is de kans groot dat je klachten krijgt. Dat wil je natuurlijk niet. In dit blog geef ik een aantal eenvoudige tips waarmee je snel stress vermindert en weer rust in je lichaam en hoofd krijgt.

Wist je dat sinds de uitbraak van COVID-19 ongeveer 20% van de bevolking lijdt aan chronische stress of angsten? Dat is enorm veel. Gelukkig zijn er veel dingen die je zelf kunt doen om stress te verminderen.

Klachten door stress

Stress bouwt vaak langzaam op, het uit zich niet meteen in een burn-out. Elke keer iets langer doorwerken, teveel dingen tegelijk willen doen en weinig tijd voor jezelf zorgen al snel voor een gehaast en gestresst gevoel. Je kunt het zien als druppels water in een emmer, die uiteindelijk overloopt. Het lichaam geeft (pijn)signalen, maar die negeren we vaak. De meeste stress-gerelateerde klachten beginnen al voordat je eindelijk aan de bel trekt. Dit zijn veel voorkomende klachten bij stress:


• Hoofdpijn, nekpijn, rugpijn
• Maagklachten
• Verminderde weerstand
• Je hart voelen kloppen in je borst of keel
• Vergeetachtigheid
• Vermoeidheid
• Oppervlakkig ademhalen
• Slecht slapen
• Ongezonder eten
• Minder tijd nemen om te sporten of ontspannen

Eenvoudig stress verminderen

Herken je jezelf in één of meerdere van de bovenstaande klachten? Dan is het tijd voor
actie. Klachten negeren lijdt bijna altijd tot meer of hevigere klachten. En daarvan duurt
het langer voordat deze verdwijnen. Hoe eerder je stress aanpakt, hoe beter. Maar hoe? Want jouw leven is al druk zat en tijd is kostbaar. Ik geef je een aantal haalbare en eenvoudige tips om in kleine stappen te werken aan een leven zonder (veel) stress.

Tip 1: Begin de dag op jouw tempo

Start je dag zo veel mogelijk op hetzelfde moment. Je ochtendroutine hoeft niet perfect te zijn, zolang het maar haalbaar is voor jou. Ben je iemand die een paar keer op snooze drukt? Zet je wekker een half uurtje eerder en geniet van jouw half uurtje opstarttijd. Probeer daarnaast te ontbijten met voldoende eiwitten, zodat jouw batterij goed opgeladen is voor de dag.

Tip 2: Adem in, adem uit

Een snelle en oppervlakkige ademhaling geeft je lichaam het signaal dat er iets aan de hand is, waardoor je nog meer stress kan gaan voelen. Betrap je jezelf hierop? Doe dan deze “4-7-8 breathing” ademhalingsoefening:

• Of je nu zit of staat; zorg ervoor dat je voeten plat op de grond staan.
• Adem langzaam en zo diep mogelijk in via je neus en tel ondertussen tot vier.
• Probeer met je buik te ademen in plaats van met je borst.
• Hou je adem in, terwijl je tot zeven telt.
• Adem acht seconden uit.

Deze ademhalingsoefening kalmeert je zenuwstelsel. Je lichaam krijgt een duidelijke boodschap dat er niets is waar het zich zorgen over hoeft te maken. Na enkele minuten is je ademhaling weer rustig en voel jij je een stuk beter.

Tip 3: Stress verminderen door massage

Je hoeft niet elke week een massage te krijgen om er de voordelen van te voelen. Tijdens een stressvolle gebeurtenis, houden we spanning vast in ons lichaam. Dit uit zich meestal in de rug, nek of heupen. Ontspannende massages of juist massages die zijn gericht op een specifiek probleemgebied, halen deze spanning weg. Dit heeft niet alleen een effect op je lichaam, maar ook op je gemoedstoestand. Het komt regelmatig voor dat er emoties loskomen tijdens het masseren, dat is normaal. Wil je optimaal van de voordelen van een massage profiteren, zorg dan dat je agenda verder leeg is die dag. Even écht tot rust komen, dat heb je verdiend!

Tip 4: Gebruik een notitie-app

Geef je hersenen af en toe een pauze en maak vaker gebruik van een notitieboekje of de notitie-app op je telefoon. Je kunt niet alles onthouden wat de wereld jouw kant op gooit en dat is helemaal oké. Maak boodschappenlijstjes, to-do lijstjes en zet alles wat er in je hoofd opkomt op papier. Dit geeft enorm veel rust, omdat je weet dat alles genoteerd staat en je niets kunt vergeten.

Tip 5: Ga aan de slag met een coach

Blijf je ondanks alle tips nog steeds last houden van veel stress? Weet je niet precies waar je moet beginnen en hoe je het moet aanpakken? Ik kan je helpen met coaching. Samen gaan we op zoek naar de oorzaak en werken we onder andere aan:

• het verschil leren tussen “gezonde” en “ongezonde” stress
• jouw grenzen leren herkennen en bewaken
• je energie zo efficiënt mogelijk gebruiken
• een goede balans vinden tussen werk en privé

Merk je dat stress invloed heeft op jouw leven en wil je dit verminderen? Ik gebruik massage en coaching om de stress aan te pakken. Het is ook mogelijk om beide te combineren voor een optimaal resultaat. Meer weten? Mail naar info@massagepraktijkhavelte.nl of bel 06-57219408.

Delen:

Facebook
Twitter
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Heb je pijnklachten, stress of andere onverklaarbare klachten, neem dan contact met mij op. Samen kijken we wat de mogelijkheden zijn.