Stress in je benen: hoe kom je er vanaf?

stress in benen

Je benen voelen zwaar en bewegen is lastig of pijnlijk. Toch heb je niet gesport of zware fysieke inspanningen gedaan. Waarom heb je zo’n last van je benen? Het kan zijn dat de stress zich vastzet in je benen, niet meteen iets waar je aan denkt bij stress. Stress uit zich bij iedereen op een andere manier. De ene persoon krijgt hoofdpijn, de andere buikpijn en weer iemand anders wordt heel moe. Lichamelijke klachten door stress komt vaak voor en is gelukkig goed te verhelpen. Wil je graag weten hoe je van stress in je benen afkomt? In dit blog leg ik je uit wat de oorzaken zijn en geef ik enkele tips.

Oorzaken van stress in je benen

Stress betekent eigenlijk spanning of druk. Wanneer het stresshormoon wordt aangemaakt, betekent het letterlijk dat het lichaam in ‘overlevingsmodus’ gaat. Dit is een automatische reactie, bijvoorbeeld in een dreigende situatie. Je hartslag wordt hoger, je gaat sneller ademen en je spieren spannen zich aan, zodat je jezelf uit deze dreigende situatie kunt halen. Lichte hoeveelheden stress zijn oké en richten geen schade aan.

Heb je te lang achter elkaar of te vaak stress, ontwikkelen er vaak klachten. Dit komt doordat er op de meeste momenten geen dreigende situaties zijn. Het stresshormoon en het lichaam hoeven niet op overlevingsmodus te staan. Je spieren verkeren hierdoor in een constante waakzaamheid en krijgen geen rust, terwijl daar juist een goeie balans in moet zitten. Hierdoor kan de stress in je benen blijven zitten.

Symptomen van stress in je benen

Wanneer je stress ervaart in benen kun je last hebben van klachten als:

• Vermoeide benen
• Trillende benen
• Slappe benen
• Spierpijn en stijfheid in je benen

Deze klachten kunnen allemaal erg vervelend aanvoelen en lang aanhouden wanneer je lichaam hoge stresslevels ondergaat. Het liefste wil je hier zo snel mogelijk vanaf. Leer om beter om te gaan met stress en verminder hiermee je klachten.

Wat kun je doen tegen stress in je benen?

Probeer onderstaande tips om stress in je benen te verhelpen en op te lossen:

  • Blijf bewegen
    Wanneer je spieren in je benen stijf en gespannen zijn, zou je misschien denken dat bewegen niet de beste optie is. Niks is minder waar! Sporten helpt om je benen flexibel en soepel te houden. Daarbij is ook bewezen dat sporten het gehalte van het stresshormoon verlaagd. Tijdens het sporten komt het stofje endorfine vrij, dit is een natuurlijke pijnstiller en heeft een positieve invloed op je humeur.

 

  • Probeer mindfulness & meditatie
    Met mindfulness en meditatietechnieken kun je stress verminderen. Het helpt je om in het moment te leven en je ademhaling te beheersen, dit heeft een positief effect op je ontspanning. Je kunt mindfulness en meditatietechnieken tegenwoordig overal gratis online vinden en er zelfs lessen in volgen. Het is zeker het proberen waard, al is het maar 10 minuten per dag. Zo ben je binnen de kortste keren van die stress in je benen af.

  • Plan een massage in
    Wanneer je stress ervaart in je benen en je spieren oververmoeid zijn, is een massage ideaal. Een massage werkt rustgevend en stress verlichtend. De spieren worden weer los gemasseerd, precies waar jij dat nodig hebt. Wanneer je regelmatig een massage neemt en daarbij ook nog bovenstaande tips toepast, heb je al snel geen stress in je benen meer.

Ik hoop dat je wat hebt aan deze tips en help je graag om weer beter in je vel te zitten. Wil je een massage boeken, coaching proberen of heb je andere vragen? Mail naar info@massagepraktijkhavelte.nl of bel 06-57219408.

Delen:

Facebook
Twitter
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Heb je pijnklachten, stress of andere onverklaarbare klachten, neem dan contact met mij op. Samen kijken we wat de mogelijkheden zijn.