Last van stress, spanning en stijve spieren? 10 x handige tips!

stijve spieren

Stress, spanning en stijve spieren zijn maar al te bekend voor velen van ons. Het drukke, moderne leven kan behoorlijk zwaar zijn voor ons lichaam, en die stijve spieren zijn niet bepaald onze vrienden. Maar wist je dat er een aantal eenvoudige manieren zijn om hiermee om te gaan? In deze blog geef ik 10 simpele tips om spierspanning aan te pakken. Het is tijd om goed voor jezelf te zorgen!

De oorzaak van stijve spieren

Een van de meest voorkomende redenen van stijve spieren is overmatige fysieke inspanning, zoals intense trainingen of ongebruikelijke activiteiten waar je spieren niet aan gewend zijn. Ook het overslaan van een warming-up voor het sporten of de cooling down na het sporten, kan zorgen voor stijfheid. Langdurig zitten is een andere boosdoener. Het gebrek aan beweging kan spieren stijf maken, vooral in de nek, schouders en rug.

Maar dat is nog niet alles. Ook stress en spanning, uitdroging, onvoldoende slaap en medische aandoeningen zoals fibromyalgie en artritis dragen bij aan stijve spieren. Probeer – zover mogelijk – de oorzaak te achterhalen waar jouw spierspanning vandaan komt.

Tips om stijve spieren te ontspannen

Of je nu stressvolle dagen achter de rug hebt, een intense work-out hebt gehad, of gewoon wat ontspanning nodig hebt, deze handige tips zullen je helpen om spierspanning te verlichten en je weer soepel en ontspannen te voelen.

 1. Drink voldoende water
  Drink genoeg water voor soepele spieren. Het houdt je spieren elastisch, vermindert stijfheid, spoelt afvalstoffen weg, zorgt voor flexibel bewegen, stimuleert de bloedsomloop, en heeft zelfs een rustgevend effect op je zenuwen, wat stressverlichting bevordert.

 2. Luister naar muziek
  Kies rustgevende muziek om je geest te kalmeren en je spieren te ontspannen. Muziek heeft een krachtig effect op je gemoedstoestand. Ritme, melodie en harmonie activeren emotionele reacties en beïnvloeden de afgifte van neurotransmitters zoals dopamine, serotonine en oxytocine. Deze neurotransmitters spelen een rol bij het reguleren van emoties, stemming en stressniveaus.

 3. Relax met aromatherapie
  Gebruik ontspannende geuren zoals lavendel, kamille of eucalyptus. Essentiële oliën in een diffuser of toegevoegd aan een warm bad kunnen stress en stijve spieren verminderen.

 4. Tover een glimlach op je gezicht
  Lachen vermindert stresshormonen en bevordert de aanmaak van endorfines, wat kan helpen bij het ontspannen van je spieren. Kijk bijvoorbeeld een comedy op tv, ga naar cabaret of speel een grappig doel met vrienden of familie.

 5. Blijf flexibel met yoga
  Door de verschillende houdingen en stretches worden spieren op een zachte en doelgerichte manier gerekt en versterkt, waardoor spanning wordt verminderd. Het helpt niet alleen bij het vergroten van de flexibiliteit, maar bevordert ook een betere lichaamshouding en geeft een gevoel van ontspanning.

 6. Ervaar de kracht van kruidenthee
  Drink kalmerende kruideninfusies zoals kamille-, munt- of valeriaanthee om je lichaam te helpen ontspannen.

 7. Wissel af met koude en warme kompressen
  Dit helpt vaak bij gespannen spieren en stess. De kou vermindert ontstekingen, terwijl warmte de doorbloeding bevordert.

 8. Probeer ademhalingsoefeningen
  Adem langzaam in door je neus, houd je adem een paar seconden vast en adem dan langzaam uit door je mond. Herhaal dit enkele keren om je zenuwstelsel te kalmeren.

 9. Neem het supplement magnesium
  Magnesium is een mineraal dat helpt bij het ontspannen van spieren. Epsom zout bevat magnesium dat via de huid kan worden opgenomen en zo bijdraagt aan het verminderen van spierspanning. Voeg gewoon een handje toe aan je badwater en geniet van een ontspannend relaxmoment.

 10. Hou een digitale detox
  Neem regelmatig een pauze van digitale apparaten. Het constant checken van berichten en meldingen kan spanning veroorzaken.

Heb je al deze bovenstaande tips geprobeerd, maar nog steeds last van spanning, stress en stijve spieren? Misschien is het tijd om massage therapie een kans te geven. Door het masseren van je spieren verbetert de bloedcirculatie, worden knopen losgemaakt en komen gelukshormonen vrij, waardoor je je ontspannen voelt. Of je nu kiest voor een diepe weefselmassage, een ontspanningsmassage, of een gerichte behandeling op specifieke pijnlijke plekken, bij mij zit je op de juiste plek. Mail voor een afspraak naar info@massagepraktijkhavelte.nl of bel 06-12706147.

Delen:

Facebook
Twitter
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Heb je pijnklachten, stress of andere onverklaarbare klachten, neem dan contact met mij op. Samen kijken we wat de mogelijkheden zijn.