Weg met spierpijn: handige tips tegen pijnlijke spieren

spierpijn tips

Je hebt vast weleens spierpijn gehad. Na teveel inspanning of belasting van je spieren, voelen ze de dagen erna stijf. Soms voelen je spieren pijnlijk of beurs aan en kan dit je beperken in bepaalde bewegingen. Of je nu last hebt van spierpijn na het trainen, door verkeerd geslapen te hebben of door te fietsen in de kou, je wilt er gewoon zo snel mogelijk vanaf. Ben je benieuwd naar de beste manieren om van je spierpijn af te komen? Lees dan snel verder.

Tip 1: Blijf bewegen

We beginnen met één van de belangrijkste tips: blijf vooral (rustig) in beweging. Het voelt soms niet heel logisch, aangezien je spieren protesteren. Wanneer je beweegt, wordt er meer bloed naar je spieren gepompt. Hierdoor worden afvalstoffen sneller afgevoerd. Yoga, zwemmen of wandelen zijn ideale work-outs om je spieren actief te houden, zonder kans op blessures.

Tip 2: Drink voldoende water

Het is altijd belangrijk om voldoende water te drinken, maar wanneer je lichaam aan het herstellen is, drink je best nog een beetje meer. Door een tekort aan water werken je spieren minder goed, dit vertraagt het herstelproces. Zet daarom een grote fles water naast je en daag jezelf uit om deze op tijd leeg te drinken. Bijvoorbeeld 1 liter fles in de ochtend, vul deze in je lunchpauze bij en drink deze voor het avondeten weer leeg. Zo weet je zeker dat je voldoende vocht binnen krijgt.

Tip 3: Eet extra eiwitten

Spierpijn wordt veroorzaakt door minuscule scheurtjes in je spieren. Dat klinkt erger dan het is, want je spieren groeien hierdoor en worden sterker. Eiwitten zijn de bouwstenen van je spieren. Door na het sporten of andere fysiek zware activiteit een eiwitrijke maaltijd te eten, help je jouw lichaam een handje met het herstel. Het grootste gedeelte van dit herstel vind plaats tijdens het slapen. Hieronder vind je enkele voedingsmiddelen met veel eiwitten:

• een bakje kwark
• een stukje mager vlees
• een handje noten
• een ei
• wat vis

Tip 4: Neem een warme douche

Hier is nog niet veel wetenschappelijk bewijs voor, maar veel sporters beweren baat te hebben bij een warme douche, een lekker bad of een ontspannende sauna. Het idee hierachter is dat je spieren opwarmen en je bloedvaten wat meer open komen te staan. Dit zorgt voor een efficiëntere doorbloeding, waardoor afvalstoffen sneller afgevoerd worden. Heb je een blessure of ontsteking? Dan kun je beter koelen met een icepack.

Tip 5: Probeer magnesium

Wondermiddeltjes bestaan niet, maar magnesium heeft wel een positieve werking bij spierpijn. Magnesium is niet alleen erg goed voor je zenuwstelsel, maar speelt ook een grote rol in het onderhoud van je spieren. Het zorgt het ervoor dat je spieren minder snel verzuren, helpt bij de doorbloeding en werkt pijnverlichtend. Daarnaast voorkomt magnesium dat je spierkrampen krijgt én zorgt ervoor dat je spieren minder spanning vasthouden. Genoeg redenen om het eens te proberen.

Tip 6: Minder spierpijn door de juiste voeding

Wanneer je last hebt van spierpijn, kan sommige voeding bijdragen aan een sneller herstel. Niet alleen eitwitten, maar ook vitamines en mineralen helpen om sneller van je spierpijn af te komen. Deze vitaminen geven een boost aan je lichaam:

• Vitamine B (noten, avocado, vis)
• Vitamine C (kool, citrus, kiwi’s)
• Vitamine D (vette vis)
• Vitamine E (noten, zaden, groenten, fruit)

Tip 7: Masseer je spieren

Een goede massage stimuleert de doorbloeding van je spieren, waardoor dat pijnlijke, stijve gevoel afneemt. Daarnaast bevordert een massage ook het herstelproces van je spieren. Probeer zo kort mogelijk na de inspanning je spieren te masseren voor het beste resultaat. Of laat dit door iemand anders doen. Een massagetherapeut weet precies hoe en waar de spieren behandeld moeten worden. Zo ben je weer snel van je spierpijn af!

Heb je vaak spierpijn en zoek je verlichting? Als ervaren massagetherapeute help ik jou om te ontspannen en pijnlijke spieren te verminderen. Mail voor een afspraak naar info@massagepraktijkhavelte.nl of bel 06-57219408.

Delen:

Facebook
Twitter
Email

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Heb je pijnklachten, stress of andere onverklaarbare klachten, neem dan contact met mij op. Samen kijken we wat de mogelijkheden zijn.