Pijn
Pijn, we kennen het allemaal, maar wat is pijn?
Pijn is een signaal vanuit de hersenen welke een waarschuwing geeft dat er iets niet goed is in of aan het lichaam. Daar moet wat mee worden gedaan. De functie van pijn is dus een waarschuwende functie.
Hier kom ik ook meteen op een punt waarom je pijn nooit moet negeren zonder de oorzaak te kennen.
Neem nu de situatie waarbij iemand tijdens het barbecueën de vinger te dicht bij de gloeiende kooltjes houdt. De zenuwen in de vinger registreren dat het wel erg warm is. Bliksemsnel gaat er een signaal naar de hersenen, die al snel in de gaten hebben dat deze warmte te veel is om gezond voor de vinder te zijn. De hersenen sturen een “noodsignaal” naar de spieren van de vinger, dan wel hand welke tot gevolg hebben dat je de vinger bij het gloeiende kooltje vandaan haalt. Pas daarna voel je dat het wel erg warm is, en je vinger begint daar waar die het dichtst bij het gloeiende kooltje was, pijn te doen. Pijn komt in dit geval pas na de reflex om je vinger weg te halen, maar geeft wel aan waarom je hersenen besloten de vinger weg te halen: gevaar voor verbranding.
Pijn heeft dus naast een waarschuwende functie ook een signalerende functie. Ook deze signalerende functie moet niet genegeerd worden: De vinger zou dusdanig kunnen verbranden dat er blijvende schade ontstaat. Het gevaar wat komt kijken bij het negeren van pijn is dus (blijvende) schade.
Natuurlijk geldt dit niet alleen voor het voorbeeld welke hierboven staat omschreven. Iedere vorm van pijn is een waarschuwing van het lichaam dat er iets niet in de haak is en er maatregelen genomen moeten worden om schade, in welke vorm dan ook, te voorkomen.
In veel gevallen kan een mens zelf de oorzaak voor de pijn wel bedenken: ongewone bewegingen maken kan spierpijn opleveren. De volgende keer weet je dan, dat het iets rustiger aan moet.
Tijdens een wandeling komt je voet in een kuil, het enkel gaat dubbel en je hoort een krak. Je kijkt naar je voet en ziet die er in een ietwat onnatuurlijke stand onder aan je been staan. Op het moment dat je op de voet wilt gaan staan, schiet er een vreselijke pijn door je enkel. Je weet dan onmiddellijk dat dit niet verstandig is. Je haalt snel het gewicht van de pijnlijke voet en beseft dat er meer deskundigheid aan te pas moet komen. Een rit naar het ziekenhuis is dan ook de enig juiste besluit. Daar kan aan de hand van een foto de ernst van de breuk worden bepaald en afhankelijk daarvan de behandeling worden gestart.
Iedereen snapt dat in de bovenstaande voorbeelden de oorzaak van de pijn moet worden weggenomen om de pijn weg te nemen. Niemand zal een pijnstiller nemen om de vinger bij het gloeiende kooltje te kunnen houden. Niemand zal een zware pijnstiller nemen om de pijn die de breuk in het enkel veroorzaakt weg te nemen om door te kunnen lopen.
Waarom wordt er bij nek en rugpijn dan wel een pijnstiller genomen, zonder naar de oorzaak te kijken?
Mensen slikken heel snel een pijnstiller bij nek en rugpijn. Hiermee schakel je de boodschapper, die het bericht dat er iets mis is in de rug of nek, uit. Hierdoor blijft de oorzaak dus bestaan en zullen de klachten alleen maar erger worden. Er kunnen zelfs andere delen van het lichaam bij betrokken raken. Bij een onbehandelde verkromming van de rug kan de pijn gemakkelijk naar de benen uitstralen. Hier kan een verkeerde manier van lopen of staan aangeleerd kunnen worden, waardoor er pijnklachten in de heupen en/of knieën kunnen ontstaan. Laat deze klachten lang genoeg bestaan en er is een permanente schade in de heupen en/of knieën. Voor de knieën geldt hetzelfde. Die zullen bij verkeerde belasting (door de pijn voortkomende uit de verkromming van de rug) sneller slijten en dus pijn gaan veroorzaken. Bij de eerste pijnsignalen zijn de knieën of heupen (gelukkig) nog niet versleten is er nog geen blijvende schade ontstaan. Het behandelen van de knieën is in dit geval niet de oplossing. De verkeerde houding zal blijven bestaan waarddoor de heupen en/of knieën overbelast blijven, en schade groter wordt. Dit merk je niet doordat je het signaal wat bedoeld is om je te waarschuwen, niet meer door wordt gegeven. Zie het als het waarschuwingslampje van een laag oliepeil in je auto er uit te halen maar niet de olie bijvullen. Het signaal is weg, maar de olie is nog altijd zo goed als op. De motor zal er uiteindelijk mee ophouden. Zo is dat in ons lichaam ook. Negeer of maskeer je de pijn, dan zal je lichaam uiteindelijk ook blijvende schade kunnen oplopen.
Het reageren op pijn is dus zeer belangrijk. (Niet alleen rugpijn, alle soorten pijn zijn een waarschuwing van je lichaam, dat er iets mis is). Weet wat je klacht veroorzaakt, zodat je de oorzaak van je pijn weg kunt (laten) nemen, waardoor ook de pijn vanzelf verdwijnt.
Voor het wegnemen van pijn in je rug of nek, kun je terecht bij Massagepraktijk Havelte. Zeker in het beginstadium van rugpijn is er in een relatief kort aantal behandelingen een hoge graad van succes. Hoe langer de klachten bestaan, hoe moeilijker het zal zijn om de klachten weg te nemen.
Een van de massages die kan worden gegeven bij nek en rugpijn is de Atlas-Lumbaal massage.
Hierbij wordt door combinatie van gerichte oefeningen en een korte massage, het lichaam aan het werk gezet zichzelf te herstellen.
De pijnsignalen worden niet geblokkeerd, nee het lichaam wordt aangezet tot het aanspannen van slappe spieren en/of het ontspannen van de overactieve spieren. De rug zal zichzelf rechtten en de pijnklachten zullen afnemen dan wel verdwijnen.
Uiteraard zullen er ook altijd klachten zijn waarvan de oorzaak niet verholpen kunnen worden in Massagepraktijk Havelte, daar waar er eventueel een operatie noodzakelijk is. Mocht dit bij u het geval zijn, dan zal er een advies worden gegeven een bezoek aan de huisarts te brengen zodat die vervolgstappen kan ondernemen.
Meer weten over pijn en wat Massagepraktijk Havelte voor u kan betekenen?
Neem gerust contact op.