Pijn tussen schouderbladen: hoe kom je er vanaf?

pijn tussen schouderbladen

Pijn in je bovenrug of pijn tussen schouderbladen komt regelmatig voor en ontstaat vaak door een slechte houding. De een voelt zeurende pijn, de ander pijnscheuten of een beklemmende pijn. Het is in ieder geval geen pretje! In dit blog leg ik je uit wat de oorzaak is van pijn tussen schouderbladen en wat je eraan kunt doen.

Oorzaken van pijn tussen schouderbladen

Bij de meeste mensen ontstaat pijn tussen de schouderbladen geleidelijk. Het voelt eerst ongemakkelijk – en als je er niets aan doet – wordt het waarschijnlijk erger. En als de pijn wel vanzelf weer overgaat, is de kans groot dat het later weer terugkomt. Pijn is een signaal van je lichaam dat er iets niet goed zit. Die pijn in je bovenrug voel je dus niet voor niets. Probeer te achterhalen wat de oorzaak is. Pijn tussen schouderbladen kan ontstaan door:

• Lang in de auto zitten
• Te zware werkzaamheden waardoor spieren overbelast raken
• Langdurig dezelfde houding aanhouden
• Verkeerde houding voor je werk (tandarts, kapster etc.)
• Een ongeluk zoals een val van een paard
• Beknelling van een zenuw

Pijn tussen schouderbladen door verkeerde houding

Vaak zijn geïrriteerde, verkrampte spieren of verdrukte zenuwen het gevolg van een slechte houding. Denk aan dagelijks achter de computer zitten of lange autoritten zonder pauzes. Pijn tussen schouderbladen ervaar je soms in combinatie met nekpijn en/of uitstralingspijn in schouder en arm. Hoe meer pijn, hoe harder je lichaam aangeeft dat je er iets aan moet doen.

Pijn tussen schouderbladen kan ook uitstralen naar de ribben of borst. Negeer je de pijn, dan kan er zelfs een rib ontwricht raken. Wacht dus niet te lang met actie ondernemen!

Pijn tussen schouderbladen door directe zenuwpijn

Je zenuwstelsel geeft signalen door vanuit je hersenen naar de rest van je lichaam. Ook pijnsignalen gaan via je zenuwen. Naast de pijn van een slechte houding, kun je pijn tussen schouderbladen voelen door directe zenuwpijn. Er wordt dan op een bepaalde plek in je lichaam een zenuw verdrukt of bekneld. Dit kan komen door overmatige stress, teveel spierspanning of een ontstekingsreactie.

Verminder pijn tussen schouderbladen

Voorkomen is beter dan genezen. Ons lichaam is niet gemaakt om voor een langere periode in dezelfde houding te blijven. Soms is dat lastig, als het onderdeel van je werk is. Wat kun je doen? Neem vaker korte pauzes, wissel regelmatig van houding of doe wat rek- en strek oefeningen. Door bewust te zijn van je houding en deze regelmatig af te wisselen, kun je al veel klachten voorkomen.

Zit je veel? Dan is een zit-sta bureau misschien voor jou een goede oplossing. Staan is minder belastend voor je lichaam en met zo’n bureau kun je dat mooi afwisselen. Kijk ook eens naar de kwaliteit van je stoel en de kijkhoogte van je laptop of computer. Kleine aanpassingen kunnen veel verschil maken.

Tip: Pak een tennisbal en plaats deze tussen een muur en de pijnlijke plek tussen je schouderbladen. Door je rug langs de muur te bewegen, masseer je de pijnlijke plek en maak je de spieren wat losser.

Klachtgerichte massage

Pijn tussen je schouderbladen is erg vervelend. Helpen bovenstaande tips en oefening niet voldoende? Blijf je maar last houden van strakke spieren in je bovenrug? Verwen jezelf dan met een massage! Zodra de spieren meer ontspannen en loslaten, ga je al een stuk beter voelen. Werk jij veel en lang in een slechte houding? Ook dan heb je veel baat bij regelmatig een massage.

Wil je een massage boeken, heb je vragen of wil je weten welke klachten ik allemaal kan behandelen? Mail naar info@massagepraktijkhavelte.nl of bel 06-57219408.

Delen:

Facebook
Twitter
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Heb je pijnklachten, stress of andere onverklaarbare klachten, neem dan contact met mij op. Samen kijken we wat de mogelijkheden zijn.