Meer zelfvertrouwen krijgen, hoe pak je dat aan?

zelfvertrouwen krijgen

Een gebrek aan zelfvertrouwen is een veelvoorkomend probleem. Dat is heel vervelend en kan goed in de weg zitten in je dagelijkse leven, maar ook de toekomst. Gelukkig is er goed nieuws, want iedereen kan leren om meer zelfvertrouwen te krijgen. Wat is zelfvertrouwen precies? En wat kun je zelf doen om meer zelfvertrouwen te krijgen? Ik geef je een aantal handige tips om jouw zelfvertrouwen een flinke boost te geven.

Wat is zelfvertrouwen precies?

Zelfvertrouwen betekent dat je een realistische kijk hebt op je eigen kunnen. Je vertrouwt erop dat je bepaalde taken goed kunt uitvoeren. Hindernissen kunt overwinnen. Het vertrouwen in jezelf. Je hebt het gevoel dat je de wereld aankunt!

Door te oefenen groeit je zelfvertrouwen. Als je weet dat je iets goed kunt, dan twijfel je ook niet meer. Helaas zijn er veel omstandigheden waardoor we aan onszelf gaan twijfelen. Door bijvoorbeeld een gebrek aan complimenten, tegenslagen of negatieve ervaringen kan je zelfvertrouwen minder worden of helemaal verdwijnen. Ook jezelf accepteren zoals je bent is belangrijk bij het creëren van zelfvertrouwen. Jij bent waardevol!

Zelfvertrouwen kun je leren

Met voldoende zelfvertrouwen neem je de regie over je eigen leven, maak je jouw dromen waar en ben je veerkrachtig. Zelfvertrouwen ontwikkelt zich al in je kinderjaren. Door veel zelf te ondernemen als kind, bouw je zelfvertrouwen op. Maar ben je bijvoorbeeld gepest, kan dat voor minder zelfvertrouwen zorgen.

Er wordt beweert dat je met zelfvertrouwen wordt geboren, maar dat is gelukkig niet waar. Bepaalde zaken zoals opvoeding spelen wel een rol, maar kunnen overwonnen worden. Was je als kind erg verlegen en onzeker? Dat wil niet zeggen dat je dit nu nog steeds bent. Zelfvertrouwen kun je leren, en er zijn ontzettend veel dingen die je zelf kunt doen.

Tips om je zelfvertrouwen te vergroten

Wil je jouw zelfvertrouwen vergroten, dan zul je aan de slag moeten. Meer zelfvertrouwen komt namelijk niet vanzelf. Welke stappen kun je zetten om jouw zelfvertrouwen een boost te geven? Je leest het hieronder.

Tip 1: Weet wat je kwaliteiten zijn

Iedereen heeft kwaliteiten, ook jij! Schrijf voor jezelf eens op wat jij hebt bereikt, waar je trots op bent en wat je goed kunt. Het maakt niet uit als dit alleen kleine dingen zijn. Wat zijn jouw unieke talenten waar je blij mee bent? Kijk ook naar je kernwaarden; welke persoonlijke principes vind jij belangrijk? Organiseer je leven rondom je eigen waarden.

Tip 2: Wees lief voor jezelf

Onzekerheid begint met bepaalde gedachten bij een situatie. Deze gedachten bepalen vervolgens hoe jij je voelt. Je kunt dus met je gedachten sturing geven aan je gevoel. Probeer negatieve gedachten om te buigen naar iets positiefs.

Tip 3. Ga uitdagingen niet uit de weg

Nieuwe dingen zijn spannend. Heb je iets nog nooit gedaan, blijf dan positief en doe het gewoon. Wees wel realistisch, anders raak je teleurgesteld. Je kunt vaak veel meer dan je denkt! Door uitdagingen aan te gaan, en deze te behalen, groeit je zelfvertrouwen.

Tip 4. Je bent goed zoals je bent

Hecht niet teveel waarde aan meningen en ideeën van andere mensen, maar ga uit van je eigen kracht. Iedereen is anders en dat is oké. Ook fouten maken is menselijk, daar hoef jij je helemaal niet voor te schamen. Zie het als een leerproces.

Tip 5: Ontwikkel jezelf

Meer kennis helpt je zelfvertrouwen vergroten. Door te blijven leren en ontwikkelen, wordt je zelfvertrouwen steeds groter. Ben je onzeker over je lichaam? Ga sporten en wordt fitter. Twijfel je over je vaardigheden op werk? Doe een cursus. Zet kleine (haalbare) stapjes en bewijs steeds aan jezelf dat je het kunt.

Tip 6: Gewoon doen!

Eigenlijk is dit de beste tip. Want door te doen bouw je het meeste zelfvertrouwen op. Denk niet na over de mogelijke scenario’s of uitkomsten, dat zie je dan wel. Door dingen uit te stellen is de kans groot dat het nooit gebeurt. Niet geschoten is altijd mis!

Hoe ga jij met het vergroten van zelfvertrouwen aan de slag? Kom je er zelf niet helemaal uit en wil je graag ondersteuning bij het opbouwen van je zelfvertrouwen? Ik help je graag met coaching.

Vraag een gratis kennismaking gesprek aan, dan kijken we samen hoe we jouw doelen kunnen bereiken. Mail naar info@massagepraktijkhavelte.nl of bel 06-57219408.

Delen:

Facebook
Twitter
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Heb je pijnklachten, stress of andere onverklaarbare klachten, neem dan contact met mij op. Samen kijken we wat de mogelijkheden zijn.