Omgaan met stress: 7 x handige tips

stress

Bijna iedereen heeft er weleens last van: stress. Van een zenuwachtig gevoel voor een spannende gebeurtenis tot langdurige stress door een hoge werkdruk. In onze huidige maatschappij lijkt stress erbij te horen. Er wordt veel van ons verwacht door anderen, maar we hebben ook hoge verwachtingen van onszelf. Een druk leven vol verplichtingen waarin we niemand willen teleurstellen. Hoe zorg je dat stress niet de overhand neemt? Hoe voorkom je dat je lichamelijke klachten krijgt door stress? Ik vertel je er meer over in dit blog, inclusief handige tips om met stress om te gaan.

Wat is stress?

Stress is een natuurlijke reactie van je lichaam op bepaalde situaties. Je overlevingsmechanisme treedt in werking; je hartslag gaat omhoog, je ademhaling versnelt en je spieren spannen zich aan. De adrenaline in je bloed stijgt en je staat klaar om snel te reageren. Stress is niets minder dan spanning of druk die je lichaam opbouwt. Om goed te functioneren heb je een bepaalde mate van stress nodig. Denk aan gezonde stress voor een sollicitatiegesprek of examen.

Welke lichamelijke klachten kun je krijgen bij stress?

Bij langdurige stress is de kans groot dat je lichamelijke en/of psychische klachten krijgt. Dat is niet zo raar, want eigenlijk staat je lichaam continue in de “actie” stand en dat hou je niet lang vol. De volgende klachten kunnen een oorzaak zijn van teveel en langdurige stress:

• Slaapproblemen
• Somberheid
• Hartkloppingen
• Opgejaagd gevoel
• Hoge bloeddruk
• Veel zweten
• Hoofdpijn
• Weinig energie
• Eetbuien
• Huidproblemen
• Slechte weerstand
• Slechte concentratie

Hoe omgaan met stress?

Soms ontkom je niet aan stress in je leven, maar het maakt een groot verschil hoe je daarmee omgaat. Probeer te relativeren en denk in oplossingen, niet problemen. Aan de meeste stresssituaties kun je zelf weinig doen, dus heeft het ook geen zin om je daar druk over te maken. Ontspan! Doe je voordeel met de onderstaande tips om stress te verminderen.

Tip 1: Zorg voor genoeg slaap

ITijdens je slaap geneest je lichaam en vermindert het stress hormoon. Zorg voor voldoende slaap van minimaal 7 tot 8 uur per dag. Soms doet een klein dutje tussendoor ook wonderen. Probeer echt aan te voelen wanneer jouw lichaam slaap nodig heeft en gun jezelf dat ook.

Tip 2: Blijf in beweging

Beweging vermindert het stresshormoon en je blijft er gezond door. Beweging vermindert het stresshormoon en je blijft er gezond door. Reden genoeg om elke week te sporten. Dat hoeft echt niet in de sportschool. Maak een wandeling in de natuur, dans jezelf fit of ga aan de slag in je tuin.

Tip 3. Stress weg met meditatie

Je hoofd zit al snel vol met van alles. De tijd vliegt voorbij en je bent altijd druk. Begin (en eindig) je dag met 10 minuten mediteren. Je brengt hiermee je lichaam tot rust en vermindert stress. Een goede gewoonte om mee te beginnen.

Tip 4. Schrijf de stress van je af

Druk en verwachtingen van anderen kan flink wat stress veroorzaken. Van je af schrijven heeft een enorm rustgevend effect. Door je hoofd leeg te maken, kun je makkelijker loslaten. Maak bijvoorbeeld to-do lijstjes of een planning voor de dag / week. Vergeet niet om tijd in te plannen voor jezelf. Schrijf ook eens voor jezelf op waar je energie van krijgt en wat je graag doet. Wat wil je bereiken? Werk daar in kleine stapjes naartoe.

Tip 5: Zorg voor voldoende ontspanning

Hollen, rennen, vliegen. Eigenlijk heb je geen tijd voor ontspanning. Belangrijk om tijd daarvoor te maken. Doe een paar dagen per maand gewoon helemaal niets. Of plan niets en kijk waar je zin in hebt. Luister naar je favoriete muziek, beoefen een leuke hobby of lees een boek. Soms is het lastig om thuis volledig te ontspannen. In dat geval is het slim om eens in de zoveel tijd een dagje, weekendje of langer eropuit te gaan.

Tip 6: Lach en geef vaker een knuffel

Het is bewezen dat knuffelen helpt om stress te verminderen. Geef je beste vrienden eens een stevige knuffel of ga een potje knuffelen met je huisdier, dat geeft een ontspannen gevoel. Ook lachen zorgt voor minder stress. Ontspan door die ene lachfilm te kijken of haal grappige herinneringen op met dierbaren.

Tip 7: Zeg vaker nee

Voel je de druk om veel dingen tegen je zin in te doen? Verplicht naar een verjaardag terwijl je eigenlijk meer de behoefte hebt aan een avondje niets? Zeg gewoon ‘nee’. Bepaal wat voor jou belangrijk is en zeg vaker ‘nee’ tegen dingen waar je geen energie van krijgt. Je mag best eens aan jezelf denken.

Vind je het lastig om met stress om te gaan? Wil je graag meer ontspannen en je minder zorgen maken? Ik leer je dit tijdens mijn coachingsessies.

In een gratis kennismakingsgesprek kijken we naar de oorzaken van jouw stress en bepalen we samen doelen. Mail naar info@massagepraktijkhavelte.nl of bel 06-57219408. Op naar een leven in balans, zonder stress!

Delen:

Facebook
Twitter
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Heb je pijnklachten, stress of andere onverklaarbare klachten, neem dan contact met mij op. Samen kijken we wat de mogelijkheden zijn.