Perfectionisme loslaten | eenvoudige tips die écht helpen

perfectionisme

Heb jij altijd het gevoel dat het nog nét iets beter kan? Heb je altijd maar die drang naar perfectie? Perfectionisme wordt vaak gezien als goede eigenschap (gedrevenheid), maar kan ook nadelig voor je uitpakken. Bijvoorbeeld een opdracht waar je veel te lang mee bezig bent. Of je bent continue gefrustreerd omdat anderen niet op jouw manier werken. Veel mensen met perfectionisme raken overspannen of belanden in een burn-out, omdat ze teveel van zichzelf vragen. Voorkom dat perfectionsime bij jou de overhand krijgt. In dit blog geef ik tips die je helpen om jouw perfectionisme los te laten. Pak de balans weer terug in je leven!

1. Stel prioriteiten

Laat jij het liefst beslissingen door anderen maken? Hoog tijd om het heft in eigen handen te nemen. Zet al jouw eigen prioriteiten op een rijtje en werk hier naartoe op je eigen manier. Probeer zoveel mogelijk zelf te beslissen wat goed is en wat niet. Bij twijfel mag je natuurlijk om advies vragen – maar laat nooit jouw eigenwaarde afhangen van de mening van anderen.

2. Doorbreek patronen

Vaak zitten we zo vastgeroest in ons denkpatroon, dat het erg moeilijk wordt om dit los te laten. Elke keer overtuigen we onszelf weer dat het deze gaat werken, maar doen we vervolgens precies hetzelfde. We vallen weer terug in oude patronen. Jouw perfectionisme doet vaak meer kwaad dan goed. Straf jezelf eens wat minder af voor de zogenaamde “fouten” die je maakt. Wanneer iets niet helemaal loopt zoals jij in gedachten had, betekent dit echt niet het einde van de wereld.

3. Accepteer het zoals het is

Het kan altijd beter. Als perfectionist ben je bijna nooit tevreden, terwijl je zeker trots op jezelf mag zijn. Accepteer dat niet alles perfect hoeft zijn, neem eens genoegen met minder. Vaak wordt je daar veel gelukkiger van. Een goede training is om elke dag drie dingen op te schrijven waarvoor jij dankbaar bent. Op die manier train je jouw brein om het goede te zien inplaats van alleen te focussen op het slechte.ns is.

4. Klaar met people-pleasen

Zoals bijna alle perfectionisten wil jij waarschijnlijk voor alles en iedereen goed doen. Je wilt al je projecten op tijd afwerken, elk berichtje zo snel mogelijk beantwoorden, gezond eten, elke dag sporten, milieubewust leven en ga zo maar door. Stop daarmee, het is ook helemaal prima om voor jezelf te kiezen. Wat heb jij nodig? Waar wordt jij gelukkig van? Ook hier draait het weer om de juiste balans vinden.

5. Leren omdenken

Raar maar waar; je brein houdt je regelmatig voor de gek. In het geval van een perfectionist is dit vaak nog erger. Jouw wereldbeeld kan erg ongenuanceerd zijn, waarbij alleen goed en fout bestaat. Leer jouw gedachten van een afstand te observeren. Kijk of je kunt “omdenken” en ga op zoek naar positiviteit bij elke negatieve gedachte. Na een tijdje wordt het makkelijker en zie je alles niet meer zo zwart-wit.

Voorbeeld:
Je vind jezelf lui omdat je niet elke dag hebt gesport deze week. Je hebt in jouw ogen je doel niet gehaald. Als je omdenkt, dan ben je juist super goed bezig omdat je 4 dagen hebt gesport tijdens een drukke week. Zie je hoe dit werkt?

6. Verplaats je in een ander

Als perfectionist vind je het vaak moeilijk om andere mensen te begrijpen. Je doet dingen graag op je eigen manier en snapt niet dat anderen het ook niet zo kunnen of willen doen. Dit zorgt vaak voor irritaties, niet alleen bij jou, maar ook bij anderen. Door jezelf in een ander te verplaatsen zie je sneller dat je de lat helemaal niet zo hoog hoeft te leggen. En dat het ook best op een andere manier kan. 

7. Let it go!

Probeer negatieve gedachten en zelfkritiek los te laten, zodat je ruimte creëert om te zijn wie je wilt zijn. Mindfulness kan je hierbij helpen. Mindfulness is een bewezen methode die stress vermindert, een burn-out voorkomt en helpt om positiever in het leven te staan.

8. Praat met een coach

Met een coach krijg je beter inzicht in jouw perfectionisme. Je leert patronen en tiggers herkennen en oefent met methodes zodat je beter kunt omgaan met je perfectionisme. Kies voor een coach die bij jouw past. Benieuwd of wij een match zijn? Het eerst kennismakingsgesprek is kosteloos. 

Merk je dat perfectionisme je leven op een negatieve manier beïnvloed? Ik help je graag middels coaching. Gun jezelf een gelukkig leven in balans! Mail naar info@massagepraktijkhavelte.nl of bel 06-57219408.

Delen:

Facebook
Twitter
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Heb je pijnklachten, stress of andere onverklaarbare klachten, neem dan contact met mij op. Samen kijken we wat de mogelijkheden zijn.