Ontdek waarom een goede houding zo belangrijk is

goede houding

In ons dagelijks leven besteden we vaak weinig aandacht aan onze houding. We zitten urenlang achter een bureau, buigen voorover terwijl we op onze telefoons kijken en besteden onvoldoende tijd aan het versterken van onze rugspieren. Bij veel mensen leiden deze gewoonten tot verschillende klachten en aandoeningen zoals lordose. In dit blog bespreek ik scoliose, lordose, kyfose en het belang van een goede houding voor een gezond lichaam en geest.

De voordelen van een goede houding

Een goede houding biedt verschillende voordelen voor zowel de fysieke als de mentale gezondheid. Enkele belangrijke voordelen van een goede houding zijn:

• Vermindert spier- en gewrichtspijn
• Verbetert de ademhaling
• Verhoogt energieniveaus
• Bevordert spijsvertering en vermindert maagklachten
• Verbetert zelfvertrouwen en uitstraling
• Voorkomt rug- en nekklachten
• Verbetert de concentratie en cognitieve functie

Het behouden van een goede houding kost wat oefening en bewuste inspanning, maar na verloop van tijd wordt het een natuurlijke gewoonte. Consistentie is erg belangrijk, zowel thuis als op het werk, om de voordelen van een goede houding te ervaren.

Veelvoorkomende aandoeningen

Een slechte houding kan leiden tot verschillende aandoeningen en gezondheidsproblemen. Enkele veelvoorkomende aandoeningen die kunnen worden veroorzaakt of verergerd door een slechte houding zijn:

Scoliose
Dit is een aandoening die wordt gekenmerkt door een zijdelingse kromming van de wervelkolom. Dit betekent dat de wervelkolom niet recht is, maar eerder naar de zijkant buigt. Scoliose komt vaak voor bij kinderen en tieners tijdens hun groeispurt, maar het kan ook bij volwassenen voorkomen. Het kan leiden tot ongelijkmatige schouders, heupen en ribben, evenals rugpijn en verminderde mobiliteit. Hoewel de exacte oorzaken van scoliose niet altijd bekend zijn, kan een slechte houding tijdens de groei een rol spelen bij de ontwikkeling ervan.

Lordose
Bij deze aandoening is er een abnormale naar binnen gerichte kromming in de onderrug. Dit wordt vaak “holle rug” genoemd. Lordose kan optreden als gevolg van een slechte houding, zwakke buikspieren, overgewicht of zwangerschap. Mensen met lordose hebben de neiging om hun buik naar voren te duwen en hun billen naar achteren te steken. Dit geeft vooral rugpijn en problemen met het evenwicht.

Kyfose
Kyfose is het tegenovergestelde van lordose en verwijst naar een naar buiten gerichte kromming van de wervelkolom, meestal in het bovenste deel van de rug. Kyfose kan het gevolg zijn van slechte houding, een slecht ontwikkelde rugspieren of aandoeningen zoals osteoporose. Mensen met kyfose hebben de neiging om hun schouders naar voren te laten hangen en een gebogen rug te hebben. Dit zorgt regelmatig voor rugpijn, stijfheid en verminderde longcapaciteit.

Tips voor een goede houding

Een goede houding is essentieel voor een gezonde levensstijl. Enkele tips om je houding te verbeteren:

• Houd je rug recht, of je nu staat of zit. Vermijd het inzakken van je rug of het overmatig naar voren leunen. Denk eraan om je wervelkolom in een neutrale positie te houden en je buikspieren lichtjes aan te spannen om ondersteuning te bieden.

• Trek je schouders naar achteren en omlaag. Dit helpt om spanning in de nek en schouders te verminderen en bevordert een goede houding.

• Als je veel tijd doorbrengt achter een bureau, zorg er dan voor dat je werkplek ergonomisch is ingericht. Zorg voor een goede stoel met rugondersteuning, stel de hoogte van je bureau en stoel correct af en zorg voor een juiste positie van je monitor, toetsenbord en muis.

• Langdurig in dezelfde positie zitten of staan, kan leiden tot een slechte houding. Probeer regelmatig te bewegen om de spieren te strekken en spanning te verminderen. Sta op, loop rond en doe wat eenvoudige rekoefeningen gedurende de dag.

• Versterk je core-spieren. Sterke buik- en rugspieren helpen bij het ondersteunen van een goede houding. Voeg oefeningen toe die gericht zijn op het versterken van je core-spieren, zoals planken, crunches en rugextensies.

• Gebruik de juiste schoenen. Slecht passende schoenen kunnen invloed hebben op je houding. Zorg ervoor dat je schoenen comfortabel zijn, goede ondersteuning bieden en passen bij de natuurlijke vorm van je voeten.

• Luister naar signalen van je lichaam. Als je merkt dat je vermoeid raakt of ongemak voelt, neem dan een pauze, verander van positie of doe wat strekoefeningen.

Door bovenstaande tips toe te passen ben je al goed op weg. Heb jij alsnog veel last van pijnlijke spieren en / of gewrichten door een slechte houding? Een massage helpt om te ontspannen, verlicht de pijn en versterkt de spieren. Ik help je graag, mail voor een afspraak naar info@massagepraktijkhavelte.nl of bel 06-57219408.

Delen:

Facebook
Twitter
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Heb je pijnklachten, stress of andere onverklaarbare klachten, neem dan contact met mij op. Samen kijken we wat de mogelijkheden zijn.