Overwin je onzekerheid | Volg deze 9 tips

onzekerheid

Onzekerheid is iets we allemaal weleens last van hebben, zeker bij grote of belangrijke beslissingen. Ben je onzeker, dan heb je vaak een negatief zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen. Je durft jezelf niet te zijn, twijfelt aan alles wat je zegt of cijfert jezelf weg. Onzekerheid is een emotie die we liever niet voelen. Vaak wordt gedacht dat dit hoort bij jou als persoon en dat je er niets aan kunt doen, maar dat is gelukkig niet waar. In dit blog geef ik enkele tips om je te helpen om van je onzekerheid af te komen.

Wat houdt onzekerheid in?

Ben je onzeker, dan twijfel je aan jezelf en aan de beslissingen die je neemt. Je vraagt je continue af of je dingen goed doet en hebt vaak bevestiging nodig van anderen. Dit kan over iets heel simpels gaan als het kiezen van de juiste kleur verf op je muur, als om belangrijke keuzes in je leven. Onzekerheid wordt veroorzaakt door angst of lichamelijke, sociale, financiële en emotionele factoren. Ook je persoonlijkheid en verleden hebben veel invloed op je zelfbeeld. Mensen die onzeker zijn, voelen zich vaak gespannen en gaan piekeren. Hieronder zie je een paar voorbeelden van veelvoorkomende onzekerheden:

  • Elke (kleine) situatie helemaal opnieuw analyseren
  • Je denkt dat niemand je aantrekkelijk vind
  • Je hebt het gevoel dat iedereen naar je kijkt
  • Je denkt dat je de verkeerde beslisingen neemt
  • Je denkt dat mensen je niet aardig vinden
  • Je vindt het lastig om contact te maken

Het tegenovergestelde van onzekerheid is zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen zorgt ervoor dat jij stevig in je schoenen staat, waardoor je ook iets moeilijkere beslissingen sneller tot een goed einde zal brengen – en dus weer een fijne boost krijgt in je zelfvertrouwen. Een hele wisselwerking.

De oorzaak van onzekerheid

Waar het bij zelfvertrouwen een tijdje duurt voordat je dit hebt opgebouwd, ontstaat onzekerheid best snel. In een paar seconden kan je onzeker worden en niet meer weten wat je moet doen. Je laat je dan leiden door wat anderen van je vinden om te bepalen of je iets goed doet. Hieronder een paar voorbeeld van gebeurtenissen in je leven waar je onzeker van kunt worden:

• een grote verandering
• een afwijzing
• een mislukt project op werk
• een ongeluk in het verkeer
• kritiek

Je kan meestal niets veranderen aan deze gebeurtenissen. Waar je wél iets aan kan veranderen, is de manier waarop je hiermee omgaat. Gelukkig kunt je dit leren, bijvoorbeeld met hulp van een coach.

Je mindset rond onzekerheid veranderen

Niemand vind het leuk om onzeker te zijn. Het kan je flink in de weg zitten in het dagelijkse leven. Om je onzekerheid aan te pakken, is het zaak om je mindset te veranderen. Je mindset is hoe je denkt en reageert op bepaalde situaties. Dit heeft tijd en oefening nodig en zal in eerste instantie onwennig aanvoelen. Er zijn veel dingen die je zelf kunt doen om je onzekerheid te verminderen. Vind je het lastig, schakel dan een coach in. Ik kan jou enkele handvaten aanreiken waarmee je aan de slag kan. Stap voor stap help ik je in jouw tempo naar een zelfbeeld dat in balans is.

Tips om je onzekerheid te overwinnen

Goed nieuws, want ook jij kunt je onzekerheid overwinnen. Hieronder geef ik je een aantal tips waar je direct mee aan de slag kunt. Je onzekerheid overwinnen en meer zelfvertrouwen krijgen, gaat niet vanzelf. Gun jezelf de tijd en die investering in een mooier en gelukkiger leven.  

1. Tijd voor actie

Is jouw leven plots erg veranderd, waardoor je onzeker bent? In dit geval is het erg verleidelijk om bij de pakken neer te gaan zitten. Even tot rust komen na een onrustige periode is normaal en zelfs goed voor je, maar neem na een tijdje het heft in eigen handen. Door (haalbare) doelen te stellen ga jij de nadruk leggen om waar je mogelijkheden liggen.

2. Relax, take it easy

Stress en zorgen zijn alles behalve goed voor je zelfvertrouwen. Druk regelmatig eens op pauzeerknop. Je kan bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen,  lichte yoga  of aan mindfulness doen. Een wandeling in de buitenlucht is ook erg fijn.

3. Wees dankbaar voor wat je hebt

Er zijn talloze onderzoeken naar gedaan en keer op keer komen wetenschappers op hetzelfde resultaat: dankbaarheid is wat mensen gelukkig maakt. Gelukkige mensen zijn (meestal) zelfverzekerde mensen. Ga dus vandaag nog aan de slag met deze mindset-oefening:
Probeer ‘s ochtends en ‘s avonds een drietal dingen op te schrijven waar jij dankbaar voor bent. Soms zal je het gevoel hebben dat er die dag niet echt iets was om dankbaar voor te zijn. Sta ook stil bij de kleine dingen zoals een dak boven je hoofd, liefdevolle familie en de zonnestralen op je gezicht. 

4. Focus op jezelf en let niet op anderen

Deze is makkelijker gezegd dan gedaan, maar je zal hier heel snel de positieve effecten van zien. Trek dat leuke jurkje aan dat in je kast blijft liggen omdat je denkt dat anderen het niet leuk vinden. Ga die bijzondere hobby doen waar je zo gelukkig van wordt. Zeg nou eerlijk; jouw favoriete mensen zijn toch ook diegenen die zo lekker zichzelf zijn en jou accepteren zoals je bent? 

5. Vergroot je kennis & deskundigheid

Waar ben jij precies onzeker over? Over je uiterlijk, vaardigheden of de toekomst? In sommige gevallen helpt het om je kennis te vergroten over het onderwerp waar je onzeker over bent. Lees een boek of zoek online meer informatie op. 

6. Niet meer zwart-wit denken

Zwart-wit denken vormt de basis voor perfectionisme.  Of je doet het helemaal goed, of je hebt gefaald. Deze manier van denken maakt je onzeker, daar wil je vanaf. Wees goed bewust van deze gedachtes en sta ze niet langer toe. 

7. Overwin je angsten

Ga juist de dingen doen waar je bang voor bent, daar krijg je meer zelfvertrouwen van en wordt je onzeker minder. Wil je bijvoorbeeld een salarisverhoging maar durf je dit niet te vragen? Bedenk je wat het ergste is wat er kan gebeuren in zo’n situatie. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt en is het achteraf helemaal niet zo eng.

8. Visualiseer wat je wel wilt

Visualiseer hoe je in een bepaalde situatie wilt zijn, denken, voelen en gedragen. Ben je bijvoorbeeld onzeker als je nieuwe mensen ontmoet? Speel het ideale scenario alvast af in je hoofd. Je bent dan al aan het oefenen en beter voorbereid op die situatie, waardoor het je makkelijker af gaat. 

9. Zoek een coach

Heb je last van onzekerheid en kom je er zelf niet meer uit? Door die negatieve gedachten en gevoelens ontstaat er steeds meer onzekerheid. Een coach kan je helpen en ondersteunen.
Vaak zoe je sneller vooruitgang dan wanneer je het alleen probeert. Hulp vragen is helemaal oké!

Zit jouw onzekerheid je enorm in de weg? Wil je vol vertrouwen je eigen beslissingen  nemen en niet altijd naar anderen kijken?  Ik help je graag door middel van coaching. Wacht niet langer en mail naar info@massagepraktijkhavelte.nl of bel 06-57219408.

Delen:

Facebook
Twitter
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Heb je pijnklachten, stress of andere onverklaarbare klachten, neem dan contact met mij op. Samen kijken we wat de mogelijkheden zijn.