Last van nekpijn? Dit kan je er tegen doen

nekpijn

Bijna iedereen heeft weleens last van nekpijn. Misschien heb je in een verkeerde positie geslapen of te lang achter de computer gezeten. In de meeste gevallen gaat nekpijn na een aantal dagen vanzelf weer over. Toch kan het je flink belemmeren tijdens je werk, het spelen met je kinderen of sporten. Wil je van je nekpijn af? In dit blog geef ik je een aantal handige tips. Pak je nekpijn zo snel mogelijk aan, bijvoorbeeld met een massage.

De mogelijke oorzaken van nekpijn

Nekpijn wordt vaak veroorzaakt door koude temperaturen, een slechte houding, het verrekken van een spier of een verkeerde beweging. Je kan last hebben van pijn in je weke delen (dat zijn je weefsel, spieren, zenuwen en ligamenten) of je botten en gewrichten. Meestal zit de pijn aan één kant van je nek en kun je beperkt je nek draaien. Dat kan erg lastig zijn tijdens het autorijden (achteromkijken). De spieren in je nek verstrakken, dit wordt ook wel een stijve nek genoemd.

Snel van je nekpijn af

Heb je nog niet zo lang last van je nekpijn of voel je slechts een lichte pijn? Dan is de kans groot dat jouw nekpijn vanzelf over gaat. Ontspan je spieren met deze eenvoudige tips:

 • neem een warme douche
 • leg een warme kruik in je nek
 • probeer voorzichtig te stretchen
 • controleer of je slaapkussen nog goed is
 • blijf je nek rustig bewegen

Pijnstillers bij nekpijn

Veel mensen grijpen bij de eerste tekenen van nekpijn meteen naar een pijnstiller of ontstekingsremmer. Dit verdooft tijdelijk de pijn, waardoor je sneller jouw nek (verder) overbelast. Je voelt immers de pijn niet meer. Probeer daarom zo lang mogelijk de dag door te komen zonder medicatie en ga op zoek naar de oorzaak van je nekpijn.

Een massage tegen nekpijn

Een massage is een natuurlijke en doeltreffende manier om van je nekpijn af te komen. Je krijgt niet alleen direct verlichting, maar het heeft ook veel voordelen voor je hele lichaam zoals het afvoeren van afvalstoffen, een betere bloedcirculatie en minder spierspanning. Heb je ook last van pijn in je schouders of rug? Dan is de kans groot dat je na een nekmassage hier ook een stuk minder last van hebt.

Welke massages zijn geschikt tegen nekpijn?

Niet alle massages zijn even geschikt om jou van je nekpijn af te helpen. Sommige massages zijn veel te agressief voor je gewrichten, terwijl andere massages juist weer te zacht zijn, waardoor ze niet tot je diepe spierlaag doordringen. De onderstaande massages helpen goed bij nekpijn.

Een traditionele ontspanningsmassage

Dit type massage kan nooit kwaad. Bij een ontspanningsmassage ligt de focus vooral op je grote nekspieren: de trapezius. De massagetherapeut oefent een zachte druk uit, je spieren voelen daarna al een stuk losser.

Een diepe weefselmassage

Bij een diepe weefselmassage worden je spieren gericht gemasseerd, waardoor verklevingen loskomen. Door middel van diepe, krachtige bewegingen met handen, onderarmen en vuisten worden de juiste spieren losgemaakt. Je voelt meteen na de massage al een groot verschil.

Een cupping massage

Een cupping massage is een unieke massage die de doorbloeding van je spieren verbetert en blokkades in jouw lichaam opheft. De cups worden op de huid gezet en vacuüm getrokken. Door het vacuüm komt de huid en het onderhuids bindweefsel omhoog in de cup. Een cupping-massage kan heel effectief zijn bij nekpijn.

Zelf masseren tegen nekpijn

Soms krijg je last van nekpijn in het weekend of in de avond, dan is het lastig om een massage te boeken. In dat geval kun je ook jezelf masseren. Probeer de onderstaande technieken:

 • Voor een pijn langs één zijde van je nek
  Druk met je duim en wijsvingers tegen je nek en volg de “pijnlijn”. Ga telkens heen en weer langs de pijnlijke plek. Werk steeds iets meer naar beneden toe.

 • Voor nekpijn op een specifieke plek
  Druk met je handen op het plekje dat pijn doet en blijf de druk zo’n 60 seconden aanhouden. Rol je nek na afloop van links naar rechts. Herhaal deze cyclus 3 keer.

Heb jij nekpijn of andere klachten zoals rugpijn, schouderpijn, hoofdpijn of spierpijn? Een massage helpt om de pijn te verlichten op een natuurlijke manier. Kom weer in balans! Mail naar info@massagepraktijkhavelte.nl of bel 06-57219408.

Delen:

Facebook
Twitter
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Heb je pijnklachten, stress of andere onverklaarbare klachten, neem dan contact met mij op. Samen kijken we wat de mogelijkheden zijn.