Van spanning naar verlichting: Het belang van massage bij reuma

massage bij reuma

Als je last hebt van reuma, ben je waarschijnlijk bekend met de pijn, stijfheid en beperkte mobiliteit die ermee gepaard gaan. Ontdek in dit blog hoe massage kan helpen bij het verlichten van pijn, het bevorderen van ontspanning en het verbeteren van de algehele kwaliteit van leven. Klaar om te ontdekken hoe massage een positieve impact kan hebben op jouw reuma? Lees verder en laat je inspireren.

Wat is reuma?

Reuma is een overkoepelende term die wordt gebruikt om een breed scala aan aandoeningen te beschrijven die het bewegingsapparaat en de gewrichten aantasten. Het kan verschillende vormen aannemen, zoals artrose, reumatoïde artritis, jicht, fibromyalgie en meer. Hoewel de exacte oorzaken van reuma vaak onduidelijk zijn, spelen genetische en omgevingsfactoren een rol bij het ontstaan ervan. Auto-immuunreacties, ontstekingen en degeneratie van kraakbeen en gewrichten zijn vaak betrokken bij de ontwikkeling van reumatische aandoeningen.

Symptomen bij reuma

Reuma treft mensen van alle leeftijden, geslachten en etnische achtergronden, maar komt vaker voor bij ouderen. De symptomen variëren van persoon tot persoon en ook de ernst van de aandoening is verschillend. Veel voorkomende symptomen die mensen met reuma ervaren:

 • Gewrichtspijn
  Pijn in de gewrichten is een veelvoorkomend symptoom bij reuma. Het kan variëren van mild tot ernstig en kan constant aanwezig zijn of op bepaalde momenten optreden.

 • Stijfheid
  Stijfheid van de gewrichten, vooral ’s ochtends of na periodes van inactiviteit, is een ander veelvoorkomend symptoom. Simpele bewegingen worden lastig uitvoerbaar.

 • Zwelling
  Ontsteking in de gewrichten kan leiden tot zwelling en een gevoel van warmte rond de aangetaste gebieden.

 • Beperkte mobiliteit
  Reuma beperkt vaak de bewegingsvrijheid van gewrichten, waardoor het moeilijk wordt om bepaalde bewegingen of dagelijkse activiteiten uit te voeren.

 • Vermoeidheid
  Veel mensen met reuma ervaren aanhoudende vermoeidheid, zelfs na rustperiodes. Dit kan het gevolg zijn van de ontstekingsreactie in het lichaam en de impact op slaapkwaliteit.

 • Ellendig voelen
  Reuma kan gepaard gaan met een algemeen gevoel van ziek zijn, zwakte, lusteloosheid of een verlies van energie.

 • Gewrichtsstijfheid en kraakgeluiden
  Het kan voorkomen dat gewrichten stijf aanvoelen bij beweging en een knarsend of krakend geluid maken, wat kan wijzen op verslechtering van het kraakbeen.

 • Problemen met slaap
  Slaapproblemen, zoals moeite met in slaap vallen, doorslapen of slapen met comfortabele houdingen vanwege pijn, komen regelmatig voor bij mensen met reuma.

Voordelen van massage bij reuma

Massage kan aanzienlijke voordelen bieden voor mensen met reumatische aandoeningen, met name als het gaat om het verlichten van pijn en het bevorderen van ontspanning. Regelmatige massages helpen de spierspanning te verminderen, de bloedcirculatie te verbeteren en de flexibiliteit te vergroten. De pijn en stijfheid die gepaard gaan met reuma worden hierdoor verminderd.

Daarnaast stimuleert massage de afgifte van endorfines – de natuurlijke pijnstillers van het lichaam – wat bijdraagt aan het verlichten van pijn en het bevorderen van een gevoel van welzijn. Nog meer bijkomende voordelen van een massage zijn: minder stress, een diepe ontspanning en een verbeterde slaapkwaliteit, essentieel voor mensen die leven met reuma. Het is belangrijk om een gekwalificeerde masseur te raadplegen die bekend is met reumatische aandoeningen en de juiste technieken kan toepassen om het meeste uit de massagebehandelingen te halen.

Ben je klaar om de verlichtende kracht van massage bij reuma te ervaren? Bel vandaag nog voor een afspraak en ontdek hoe massage jou kan helpen om comfortabeler en actiever te leven met reuma. Je verdient het! Bel 06-57219408 of mail naar info@massagepraktijkhavelte.nl voor een afspraak.

Delen:

Facebook
Twitter
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Heb je pijnklachten, stress of andere onverklaarbare klachten, neem dan contact met mij op. Samen kijken we wat de mogelijkheden zijn.