De ziekte van Bechterew en massage: Betere kwaliteit van leven

ziekte van bechterew

In Nederland heeft ongeveer 0,5% van de volwassenen de ziekte van Bechterew, een vervelende auto-imuunziekte. Deze aandoening kan je enorm beperken in het dagelijkse leven. Je kunt stijfheid en pijn ervaren, waardoor simpele taken zoals uit bed komen, bukken, traplopen en schoenen aantrekken een hele uitdaging worden. Als ervaren massagetherapeut begrijp ik de uitdagingen waarmee mensen met de ziekte van Bechterew geconfronteerd worden en ik geloof sterk in de kracht van een holistische benadering om verlichting te bieden. Laten we dieper ingaan op wat de ziekte van Bechterew inhoudt, welke symptomen ermee gepaard gaan en hoe massage kan helpen bij het bevorderen van welzijn en het verlichten van klachten.

Wat is de ziekte van Bechterew?

De ziekte van Bechterew (ankyloserende spondylitis) is een ontsteking van de gewrichten en pezen, vooral in de wervelkolom. Het immuunsysteem speelt hierin een grote rol, waarbij het lichaamseigen weefsel als vreemd wordt gezien en aangevallen wordt. Dit heet een auto-immuunziekte. Het veroorzaakt ontstekingen en stijfheid in de gewrichten en pezen, wat kan leiden tot pijn, beperkte mobiliteit en verminderde levenskwaliteit.

Oorzaken van de ziekte van Bechterew

Hoewel de exacte triggers van de ziekte niet volledig bekend zijn, zijn er enkele factoren die mogelijk een rol spelen bij het ontstaan en verergeren van de ziekte. Dit kan variëren van bacteriële infecties, zoals een darminfectie door bepaalde bacteriën, tot omgevingsfactoren zoals roken en stress. Erfelijkheid lijkt ook een rol te spelen, aangezien het vaker voorkomt bij mensen met een familielid dat ook de ziekte heeft.

Symptomen van de ziekte van Bechterew

De symptomen van de ziekte van Bechterew variëren, maar bestaan vaak uit rugpijn, stijfheid in de rug en heupen, vermoeidheid en beperkte bewegingsvrijheid. Daarnaast is vermoeidheid een veelvoorkomend probleem, waardoor je energielevel laag is en je niet langdurig actief kunt blijven. Het kan frustrerend zijn om activiteiten te moeten beperken en sociale gelegenheden te missen. Dit alles is emotioneel zwaar, omdat je constant geconfronteerd wordt met pijn en beperkingen. Gelukkig ben je niet alleen en zijn er manieren om met deze uitdagingen om te gaan en je leven zo comfortabel mogelijk te maken.

Voordelen van massage bij de ziekte van Bechterew

Massage kan een waardevolle rol spelen bij het verlichten van de symptomen van de ziekte van Bechterew. Door middel van specifieke massagetechnieken kan een massagetherapeut pijn verminderen, spierspanning verlichten en de mobiliteit vergroten. Massage helpt ontstoken gewrichten en spieren te verzachten, wat leidt tot verlichting en ontspanning. Bovendien verbetert massage de bloedcirculatie, bevordert het de ontspanning van het lichaam en draagt het bij aan het algehele welzijn.


Iedereen met de ziekte van Bechterew heeft een unieke situatie, dus het is essentieel om een aanpak te vinden die specifiek is afgestemd op jouw behoeften en mogelijkheden. Als professionele massagetherapeut kan ik je helpen bij het ontwikkelen van een gepersonaliseerd behandelplan, dat gericht is op het verlichten van symptomen en het bevorderen van welzijn.

Tips bij de ziekte van Bechterew

Leven met de ziekte van Bechterew kan uitdagend zijn, maar er zijn verschillende praktische tips die je kunnen helpen om beter met de symptomen om te gaan en je dagelijkse leven te vergemakkelijken:

 1. Regelmatige lichaamsbeweging
  Ondanks de stijfheid en pijn is het belangrijk om regelmatig te bewegen. Oefeningen zoals lichte aerobics, stretching en krachttraining kunnen helpen de mobiliteit te behouden en de spieren te versterken. 

 2. Warmtetherapie
  Het toepassen van warmte op de pijnlijke gebieden kan helpen bij het verlichten van de stijfheid en het verminderen van de pijn. Gebruik warme kompressen, warmwaterbaden of warmtepakkingen om de spieren te ontspannen en de bloedcirculatie te verbeteren.

 3. Gezonde levensstijl
  Zorg voor een gezonde levensstijl door een gebalanceerd dieet te volgen, voldoende te rusten en stress te verminderen. Een voedzaam dieet met voldoende vitaminen en mineralen kan het immuunsysteem versterken en ontstekingen helpen verminderen.

 4. Houding en ergonomie
  Let op je houding en ergonomie om extra druk op je wervelkolom en gewrichten te vermijden. Gebruik ergonomische stoelen, kussens en hulpmiddelen om je lichaam in een goede uitlijning te houden, zowel tijdens het zitten als tijdens het uitvoeren van dagelijkse activiteiten.

 5. Ondersteuning zoeken
  Het kan waardevol zijn om een ondersteunend netwerk te hebben van familie, vrienden en medische professionals die begrip hebben voor de uitdagingen die de ziekte van Bechterew met zich meebrengt. Praat met anderen die dezelfde aandoening hebben en deel ervaringen en tips.

 6. Massage
  Overweeg om je regelmatig te laten masseren. Een massage helpt bij het verlichten van spierspanning,  bevorderen van ontspanning en  verminderen van pijn.

Ik sta klaar om je te ondersteunen op jouw reis naar een gezonder en gelukkiger leven. Met mijn vaardigheden en kennis kan ik gerichte massagesessies bieden die speciaal zijn afgestemd op jouw behoeften. Door regelmatige massages merk je al snel verlichting, een verbeterde mobiliteit en welzijn. Samen werken we aan het creëren van meer comfort en een betere levenskwaliteit. Lijkt dit je wat? Bel 06-12706147 of mail naar info@massagepraktijkhavelte.nl voor een afspraak.

Delen:

Facebook
Twitter
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Heb je pijnklachten, stress of andere onverklaarbare klachten, neem dan contact met mij op. Samen kijken we wat de mogelijkheden zijn.