Omgaan met verlies: hulp bij het rouwproces

omgaan met verlies

Afscheid nemen van een geliefde is nooit makkelijk. Rouw is een pijn die je altijd bij je zal dragen. Het duurt meestal een tijdje voordat je je hebt aangepast aan deze nieuwe realiteit. Dit proces is voor iedereen anders. Met deze tips hopen we je bij te kunnen staan in deze moeilijke tijd.

Laat je emoties gaan

Huilen is oke. Huilen is sterk. Jij hebt alle recht om een traantje (of zelfs veel meer) te laten. Krop je gevoelens niet op, dit zorgt alleen maar voor extra fysieke en emotionele last. Laat je emoties de vrije loop en schreeuw het uit. Zoek desnoods een afgelegen stukje natuur op en roep – eventueel samen met een vriend(in) – de longen uit je lijf. Doe wat werkt voor jou.

Rust uit en neem je tijd

Het is normaal om je fysiek en emotioneel uitgeput te voelen. Je bent iemand verloren waar je veel van houdt en het kost veel energie om dat te verwerken. Gun je lichaam daarom extra rust. Wanneer je het moeilijk vindt om ‘s avonds rust te vinden (omdat je bijvoorbeeld te diep in gedachten raakt), probeer dan in de middag een rustmomentje in te lassen.

Praat erover

Blijf er niet mee zitten. Praat met gemeenschappelijke vrienden of familie van de persoon die je bent verloren. Op sommige momenten kan het ophalen van mooie herinneringen pijnlijk zijn, terwijl dit op andere momenten juist een verzachtende werking heeft. Wanneer je niet met vrienden of familie wil / kan praten, is een coach een goede optie. Je kan ook terecht in Facebookgroepen met lotgenoten.

Zoek afleiding

Probeer je gedachten af en toe op iets anders te richten. Geef je hersenen iets leuks om mee bezig te zijn; bijvoorbeeld een hobby die je als kind graag deed of juist iets nieuws. Doe het fysiek nog even rustig aan, de kans is groot dat je op dit moment snel uitgeput raakt. Dit zijn een aantal goede afleidingen:

• schrijven
• schilderen / tekenen
• boetseren
• series / films kijken
• een museum bezoeken
• een spelletje spelen

Om hulp vragen is sterk

Het belangrijkste advies dat we je kunnen geven is het volgende: vraag om hulp. Vaak vinden de mensen in jouw omgeving het moeilijk om in te schatten waar je behoefte aan hebt. Mensen hebben al snel de neiging om iemand “even rust te gunnen”, terwijl jij misschien helemaal niet alleen wilt zijn. Wees niet bang om aan de bel te trekken en aan te geven dat je bijvoorbeeld vanavond niet alleen wilt slapen. erkdruk.

Zonder jezelf niet af

Hoe verleidelijk het ook is om alleen te zijn, probeer vrienden en familie regelmatig op te zoeken. Vrienden die zelf al eens iemand verloren hebben, kunnen je soms op een fijne manier laten weten dat je niet alleen bent.

Schakel een (rouw)coach in

Er zijn tal van coaches die je kunnen helpen met het verwerken van je verdriet. Een coach is niet alleen voor mensen die “niet uit het rouwproces lijken te komen”, maar voor iedereen die met verlies te maken krijgt. Het is oké om hulp te vragen. Een coach helpt je met het verwerken van je verlies – op jouw tempo – zodat jij op een bepaald moment je leven weer kan oppakken.

Heb jij een dierbare verloren en wil je daar graag over praten? Of zit je met bepaalde gevoelens die je geen plek kan geven? Als gediplomeerde coach help ik jou om dit te verwerken. Het eerste kennismakingsgesprek is gratis, zo kunnen we beide aanvoelen of de klik er is. Mail voor een afspraak naar info@massagepraktijkhavelte.nl of bel 06-57219408.

Delen:

Facebook
Twitter
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Heb je pijnklachten, stress of andere onverklaarbare klachten, neem dan contact met mij op. Samen kijken we wat de mogelijkheden zijn.