Somatische klachten: wat kun je er tegen doen?

somatische klachten

In het dagelijks leven worstelen veel mensen met somatische pijn, zoals constante fysieke ongemakken zoals pijn, vermoeidheid en spijsverteringsproblemen. Deze klachten zijn niet alleen belastend voor je lichaam, maar hebben ook een negatieve impact op je gemoedstoestand. Artsen geen idee hebben waarom je deze klachten hebt, er is geen duidelijke aanleiding. Hoe ga je hiermee om en wat kun je doen om somatische pijn te verlichten? In dit blog vertel ik uitgebreid over somatische pijn en hoe massage daarbij kan helpen.

Wat zijn somatische klachten?

Somatische klachten betekent letterlijk lichamelijke klachten. Dit kunnen dingen zijn zoals chronische pijn, vermoeidheid, hoofdpijn, of problemen met de spijsvertering, zonder dat er een duidelijke medische oorzaak is. Het gaat meestal om een combinatie van stress, trauma, spanningen of psychologische factoren. Je lichaam kan niet meer goed herstellen, waardoor klachten blijven aanhouden. Die permanente pijn is van grote invloed op het dagelijkse leven. Door de constante pijn raak je vermoeid, waardoor je geen energie meer hebt. Werken is een uitdaging, je sociale leven staat op een laag pitje en je bent voortdurend opzoek naar verlichting.

Symptomen van somatische klachten

Er zijn allerlei soorten somatische klachten, van migraine tot aan chronische rugpijn. Omdat de oorzaak vaak onbekend is, uit dit zich bij iedereen anders. Enkele veelvoorkomende symptomen:

 • Chronische pijn
  Denk aan spierpijn, gewrichtspijn of hoofdpijn zonder duidelijke medische oorzaak.

 • Vermoeidheid
  Zelf als je veel uitrust, kun je alsnog vermoeid zijn. De aanhoudende pijn vreet energie, je kunt er zelfs slaapstoornissen door krijgen.

 • Spijsverteringsproblemen
  Je lichaam probeert je op allerlei manieren te vertellen dat het uit balans is. Bij veel mensen uit dit zich in maagpijn, een opgeblazen gevoel, misselijkheid of het prikkelbare darmsyndroom (PDS).

 • Neurologische symptomen
  Andere klachten die ontstaan door een aanhoudende fysieke pijn zijn duizeligheid, flauwvallen en gevoelloosheid of tintelingen.

 • Psychologische symptomen
  Naast fysieke symptomen kunnen ook psychologische symptomen zoals angst en depressie voorkomen bij somatische klachten. Lichaam en geest moeten weer terug in balans gebracht worden.

Massage bij somatische klachten

Een massage is geen oplossing, maar helpt wel de klachten te verlichten en zorgt voor een betere kwaliteit van leven. Heb je chronische pijnklachten, dan maakt een regelmatige massage een wereld van verschil. Hiermee voorkom je dat klachten verergeren. Nog meer voordelen van een massage bij somatische klachten: 

– Minder spanning in de spieren, waardoor pijn en ongemak afnemen.
– Minder stress, door de afgifte van endorfines.
– Betere doorbloeding, minder ontstekingen en snellere genezing.
– Verbetering van de slaapkwaliteit.
– Verbetering van je algehele gemoedstoestand.

Omgaan met somatische klachten

Naast regelmatig een massage nemen, zijn er nog meer dingen die je kunt doen om somatische klachten te verlichten. Het is belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren en niet over grenzen heen te gaan. Vermijd activiteiten of situaties die je klachten verergeren. Ondersteun je lichaam met een gezond voedingspatroon, voldoende slaap en regelmatige lichaamsbeweging (zover mogelijk). Leer omgaan met stress, bijvoorbeeld door middel van ademhalingsoefeningen of meditatie. Praat over je aandoening met anderen en zoek steun bij familie en vrienden. Tot slot: leer te accepteren wat je niet kunt veranderen en vind manieren om je aan te passen aan de nieuwe realiteit. Dit is niet altijd even makkelijk, maar helpt bij het verminderen van stress en het verbeteren van je algemene welzijn. 

Als je last hebt van somatische klachten, zijn er verschillende manieren om verlichting te vinden. Massage helpt om spierspanning te verminderen, terwijl coaching zich richt op de psychologische en emotionele aspecten. Een krachtige combinatie! Maak vandaag nog een afspraak, mail naar info@massagepraktijkhavelte.nl of bel 06-12706147.

Delen:

Facebook
Twitter
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Heb je pijnklachten, stress of andere onverklaarbare klachten, neem dan contact met mij op. Samen kijken we wat de mogelijkheden zijn.